Wat is Creme Brulee

Eigenlijk is het vrij simpel om uit te leggen wat crème brûlée is. Als je het begrip crème brûlée vertaalt dan kom je al snel op verbrande custard. En dat is ook precies wat het is. Crème brûlée is een nagerecht dat bestaat uit een zelf gemaakte custard, zeg maar pudding, met daarop een laagje suiker dat je vlak voor het opdienen, of eventueel aan tafel voor het leuke effect, aansteekt met een creme brulee brander. De suiker zal vlam vatten en gaan verbranden. Verbrande suiker wordt op den duur karamel maar bij een crème brûlée laat je het zover niet komen. Omdat je de suikerlaag meer heel even, maar wel hevig, verwarmt zal de suiker op de custard gaan karameliseren. Daarmee krijg je een heerlijk en uniek nagerecht.

De ingrediënten

Wat is crème brûlée en wat maakt het nu zo lekker. De basis bestaat uit slagroom, melk, eieren en suiker. Van de eerste drie ingrediënten maak je een pudding. De Engelsen noemen dat custard en dat begrip wordt bij crème brûlée over het algemeen gebruikt. Veelal wordt er in de eerste fase ook wat vanille toegevoegd. De suiker wordt later toegevoegd en die wordt verhit waardoor de gekarameliseerde laag op de custard ontstaat. Natuurlijk zijn er tal van variaties op deze ingrediënten maar met deze ingrediënten maak je de basis.

De toevoegingen bij crème brûlée

Naast de genoemde standaard basis ingrediënten zijn er tal van variaties die de crème brûlée een eigen smaak en eigen karakter kunnen geven. Met een beetje fantasie kun je zo je eigen unieke recept samenstellen. Een leuke variatie is bijvoorbeeld om bij de custard koffiepoeder te gebruiken. De combinatie van de crème brûlée als nagerecht opgediend naast een kopje koffie is natuurlijk perfect. Ook het gebruik van vruchten in de custard kan een geweldig effect opleveren.

Verschillende mogelijkheden

Als je voor je gasten of voor je familie een leuk nagerecht wilt bereiden is crème brûlée een leuke optie. Het wijkt af, zeker door het verhitten van de suikerlaag. Als je dat aan tafel doet krijg je ook een mooi effect. Voordat je de crème brûlée serveert zul je de vraag krijgen, wat is crème brûlée. In het kort leg je dan uit dat het een pudding is met een a la minute bereide gekarameliseerde laagje suiker. Succes is vervolgens gegarandeerd.

GRATIS E-BOOK MET CREME BRULEE RECEPTEN
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Maak de lekkerste creme brulee recepten met de recepten die je krijgt in dit gratis e-book. Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het e-book direct in je mailbox!
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.