Suiker Karameliseren

Suiker is een prachtig product om toe te passen bij een nagerecht. Het zoete van het suiker en de smaak van de karamel die na het verhitten ontstaat geeft een heerlijk accent aan het nagerecht. Maar suiker karameliseren is een nauwgezet werk en je moet precies weten wat je moet doen.
Er zijn twee methoden om suiker te laten karameliseren, de droge en de natte methode. De natte methode is ideaal om thuis te gebruiken omdat het makkelijk uit te voeren is. De droge methode is de professionele methode waarbij je iets meer aandacht aan het proces moet geven. Het gaat wel sneller dan de natte methode.

Suiker karameliseren met de droge methode

In feite is het simpel, pak een pan met een dikke bodem en zet die op niet te hoog vuur. Vervolgens kun je de suiker in de pan strooien. Bij het suiker karameliseren met behulp van de droge methode moet je er wel bij blijven staan omdat je af en toe moet roeren in de suiker. Zorg er zeker ook voor dat er geen klonten ontstaan en dat de suiker gelijk wordt verdeeld over de bodem van de pan. Je zult zien dat de suiker langzaamaan een donkere kleur krijgt. Dat komt omdat door de warmte het aanwezige water dat altijd in suiker zit verdampt. Aan de geur van noten die van de gekarameliseerde suiker af komt kun je inschatten of het proces klaar is. Daarna moet je de gekarameliseerde suiker direct toepassen in je recept.

GRATIS E-BOOK MET CREME BRULEE RECEPTEN
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Maak de lekkerste creme brulee recepten met de recepten die je krijgt in dit gratis e-book. Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het e-book direct in je mailbox!
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Suiker karameliseren met de natte methode

De natte methode is de rustige manier om een lekkere karamel te maken. In een steelpannetje doe je wat water en je zet dit op half vuur. Het water moet wel gaan koken maar bij suiker karameliseren moet dat langzaam op gang komen. Voeg vervolgens de suiker toe aan het water en roer af en toe om de suiker egaal te laten oplossen in het water. Je ziet nu dat de suiker stap voor stap oplost in het water. Op een gegeven moment ontstaat een egale kleur en dan kun je een heel klein beetje citroensap toevoegen. Nu laat je het water met het suiker en het citroensap heel langzaam koken en moet je niet gaan roeren. Doordat het water verdampt blijven de gekarameliseerde suikers over. Na ongeveer tien minuten is de karamel klaar en kun je het gebruiken voor je gerechtje.

Suiker Karameliseren voor Creme Brulee

Het karameliseren van de suikerlaag op een een creme brulee gaat weer net iets anders in zijn werk als de twee hierboven genoemde methodes. Bij een creme brulee dessert verhit je de suiker heel kort met de hete vlam van een speciale creme brulee brander.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *