Creme Brulee zonder oven

In eerste instantie denk je misschien dat het maken van een creme brulee zonder oven lastig is maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Je zou zelfs kunnen stellen dat het bereiden van dit nagerecht het dichtst bij het oorspronkelijke recept komt. Aangezien de creme brulee al honderden jaren wordt bereid is er bij de oorspronkelijke bereiding ook geen sprake geweest van een oven.

De koude custard van de creme brulee

De basis van de creme brulee bestaat natuurlijk uit de bekende custard. Door melk of room te koken samen bijvoorbeeld een vanillestokje of een kaneelstokje en deze combinatie later samen te voegen met de eidooiers en wat suiker ontstaat je zelf gemaakte custard. Deze custard giet je in vormen of glazen, al naar gelang je eigen voorkeur, en die laat je dan een aantal uren in de koelkast staan. Na een uur of vijf heb je de originele en koude custard voor je creme brulee.

GRATIS E-BOOK MET CREME BRULEE RECEPTEN
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Maak de lekkerste creme brulee recepten met de recepten die je krijgt in dit gratis e-book. Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het e-book direct in je mailbox!
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Het karameliseren van de suiker bij creme brulee zonder oven

Als de custard klaar is haal je de custard uit de koelkast en bestrooi je deze met wat suiker. Door deze suiker te verhitten zal de suiker karameliseren en zo krijg je de originele creme brulee. Dat verhitten kun je het beste doen met de speciale creme brulee brander. Het is juist de combinatie van de gekoelde custard en de verhitte suiker die de creme brulee tot een bijzonder nagerecht maakt. Mocht je geen brander in huis hebben dan kun je de suiker verhitten door het in de oven te plaatsen. Dat houdt ook in dat de custard wordt verwarmd en is het effect van die combinatie van gekoelde custard en verhitte suiker verdwenen.

Geen oven nodig bij creme brulee

Eigenlijk heb je dus helemaal geen oven nodig als je een originele creme brulee wilt maken. Ook als je geen speciale creme brulee brander in huis hebt kun je eventueel met een stormaansteker de suiker op de custard verhitten. Het grote voordeel van een brander is dat je ineens met een intense hitte de suiker verhit. Dat is dan wel de ideale wijze om de suiker te laten karameliseren. Het verhitten op een andere wijze zal iets langer duren maar het effect zal wel hetzelfde zijn. Zo zie je dat je prima op deze wijze een creme brulee kunt maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *