Creme Brulee Maken

Gelukkig kun je tegenwoordig vrij gemakkelijk thuis creme brulee maken. Vroeger was het maken van dit gerecht voorbehouden aan de echte professionele koks in een restaurant. Maar steeds vaker wilden de mensen het zelf ook wel eens maken. Het is natuurlijk ontzettend leuk om voor je gasten dit gerecht als toetje te serveren. Het is een leuk en apart gerechtje waarbij je de creme brulee op verschillende manieren kunt maken. De grote variatie mogelijkheden zorgen er dan ook voor dat je vaker dan een enkele keer een creme brulee kunt serveren en dat het toch elke keer anders is.

Creme brulee maken met een brander

De ultieme methode om een creme brulee te serveren is om gebruik te maken van een speciale brander. Het spannendste hierbij is het karameliseren van de suiker op dit nagerecht. Het effect is geweldig en het is ook een perfecte afsluiting van een geweldig diner. Stel je voor dat je een dergelijk nagerecht kunt serveren voor je gasten. Het ziet er professioneel uit terwijl het bereiden van dit gerecht helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Creme brulee maken zonder brander

Vanzelfsprekend is het gebruik van een speciale creme brulee brander spectaculair maar het heeft ook een effectieve component. Als je geen brander hebt dan kun je custard met de suiker even in de oven zetten. Met deze methode zal de suiker minder karameliseren en bovendien wordt de custard ook warm. Bij een echte creme brulee probeer je dat te vermijden. De warme gekarameliseerde suikerlaag met de koude en frisse custardsmaak maken dit gerecht juist zo uniek.

De basis van creme brulee

Om een lekkere creme brulee te kunnen maken zijn er een aantal dingen die je goed in de gaten moet houden. De custard die je zelf maakt moet echt lang genoeg in de oven staan. Want als de custard te zacht is zal de pudding inzakken en kun je de suiker niet karameliseren. Ook moet je de custard niet te lang in de oven laten staan want dan kun je er geen lekkere pudding meer van maken. Ofschoon er meerdere variaties zijn van ingrediënten bij het maken van een creme brulee ligt de echte basis toch vooral bij slagroom, eieren en natuurlijk suiker. Het toevoegen van melk en vanillestokjes is slechts een van de vele recepten die er van creme brulee bestaan.

Het geheim van een echt lekkere creme brulee

Er is iets waarin de echte creme brulee zich onderscheidt van andere nagerechten. Een nagerecht is veelal een koud gerechtje of een warm gerechtje. Maar het mooie van dit toetje is dat het van beide iets is. De custard, de pudding dus, komt uit de koelkast en is dus lekker fris. Doordat je met een creme brulee brander het laagje suiker karameliseert wordt de suiker uiteraard warm. De combinatie van het koude en het warme bestandeel zorgen dat een creme brulee maken een secuur werk is. Maar tegelijkertijd onderscheidt dit nagerecht zich hiermee van andere nagerechten.

De oorsprong van crème brûlée

Het is niet helemaal duidelijk waar de creme brulee precies vandaan komt. Vanwege de naam zou je denken dat het van oorsprong uit Frankrijk komt maar dat is niet helemaal zeker. Juist het gebruik van custard als een echt Engels bestanddeel maakt het ook mogelijk dat ze vroeger in Engeland druk waren met creme brulee maken. Wat we wel zeker weten is dat er een Spaanse variant is van dit toetje. Deze Spaanse variant komt uit Catalonië en  de Catalanen hanteren een iets andere bereidingswijze bij dit nagerecht. Deze versie wordt de crema catalana genoemd. Lees hier meer informatie over de crema catalana.

GRATIS E-BOOK MET CREME BRULEE RECEPTEN
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Maak de lekkerste creme brulee recepten met de recepten die je krijgt in dit gratis e-book. Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het e-book direct in je mailbox!
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.