Crema Catalana

Een typisch Spaans nagerecht is de crema catalana. Of eigenlijk moet je zeggen dat het een typisch Catalaans gerechtje is want in die streek is het ontstaan. Hoewel het gerecht lijkt op de creme brulee is het toch een heel ander gerecht. Het verschil zit niet alleen in de bereiding maar ook in de ingrediënten. Het belangrijkste verschil zit in het gebruik van melk in plaats van room bij het bereiden van de basis, de custard.

De uitvinders van dit toetje

De Catalanen pretenderen de uitvinder van dit bijzondere nagerecht te zijn die als voorloper van de creme brulee wordt gezien. Maar ook de Engelsen vinden dat ze de creme brulee hebben bedacht. Het leuke van deze discussie dat er nu dus wel nagerechtjes zijn met een heerlijke en unieke combinatie van pudding of custard en gekarameliseerde suiker. Feit is wel dat dit Catalaanse nagerecht wordt gezien als een ander gerecht dan de creme brulee.

GRATIS E-BOOK MET CREME BRULEE RECEPTEN
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Maak de lekkerste creme brulee recepten met de recepten die je krijgt in dit gratis e-book. Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het e-book direct in je mailbox!
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Een lekkere en bijzondere crema catalana maken

De koks die dit echte en originele gerecht maken staan in Spanje in hoog aanzien. Maar thuis kun je dit heerlijke nagerechtje natuurlijk ook heel goed zelf maken. Je kunt zelfs je eigen wending geven aan dit heerlijke gerechtje door ingrediënten te gebruiken die je zelf lekker vind. Een van de lekkerste toevoegingen aan je eigen toetje kan natuurlijk een klein beetje Spaanse likeur zijn. Een voorbeeld van een dergelijk likeur is natuurlijk Licor 43. Maar er is ook een likeurtje dat de smaak van dit originele Catalaanse toetje al heeft en dat is de Melody Crema Catalana.

De basis voor het nagerechtje

Voor het bereiden van een originele crema catalana mix je allereerst wat suiker met eidooiers in een pan. Als deze mix schuimig wordt dan voeg je maïzena, kaneel en geraspte citroenschil er doorheen. Vervolgens klop je er melk doorheen en zet je het mengsel op het vuur. Door te blijven roeren ontstaat een stevige massa die je vervolgens in vormen of schaaltjes kunt overgieten. Deze pudding zet je dan een aantal uren in de koelkast zodat het goed kan opstijven.

Het serveren van de crema catalana
Vlak voor het opdienen van het gerecht bestrooi je de bovenkant met wat suiker. Daarna kun je de suiker karameliseren met een speciale creme brulee brander waardoor de suiker gaat karameliseren. Het leukste is natuurlijk om met een brander de suiker aan tafel te verhitten.

4 thoughts on “Crema Catalana

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *